tisdag 20 januari 2009

CP

Imorn är det dax för ny tv-inspelning. Jag har fått ett skitäckligt munsår. Och jag har inte tvättat. Herpestanten i 90-talsmode tänker inte skämmas för nåt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Cerebral pares, förkortat cp, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares är latin och betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar.
Skadan drabbar områden i hjärnan som styr eller förmedlar signaler för kroppens rörelser och ger därför rubbningar i rörelseförmågan. Rörelsehindret orsakas av en skada eller utvecklingsrubbning då hjärnan fortfarande är omogen.

Om händelsen som orsakat CP-skadan har inträffat före födseln kallas det prenatala, om det hände runt födseln perinatala. Sker det därifrån och fram till två års ålder kallas det istället för postnatala. Skadorna inträffar under graviditeten eller i samband med förlossningen eller den första tiden därefter.

Förutom rörelsehinder kan det inverka på till exempel tal, syn och hörsel, men detta kan förändras efter träning och habilitering. Ungefär 60 % av de drabbade har två eller fler andra funktionshinder; var fjärde har epilepsi, över hälften förståndshandikapp och talsvårigheter. Många lider också av samma typ av inlärningssvårigheter som vid DAMP/ADHD.

De vanligaste orsakerna till CP är syrebrist och blödningar i hjärnan. Beroende på var den sitter och när skadan skedde visar den drabbade olika symptombilder. Vad som är generellt är dock att barn med CP har försenad motorisk utveckling. De flesta får mer eller mindre nedsatt muskelkontroll, men det varierar mycket. Vissa har ibland små hinder, är bara lite klumpiga, medan andra har kvar mycket lite viljestyrd motorisk aktivitet och kan knappt röra sig alls. En del CP-skadade lever ett normalt liv då de blir vuxna, vissa klarar sig inte utan hjälp från andra för att överleva.
Så det så!

Anonym sa...

Inte CP min kompis, F har börjat med det ordet och jag ger honom arga skollärarögat varje gång. Så akta dig på lördag;)Va kul DET ska bli förresten, värsta tjejträffen (med 3 småkillar också då!)

Anonym sa...

Du är alltid fin.

Kaninen sa...

Ni har ingen aning vem CP står för ;)

Anonym sa...

Haha men det vet jag! Härligt med hemligheter!!

Anonym sa...

Aha! CP var alltså en såndäringa hemlig grej igen... Jag tror att jag också vet egentligen, men som vanligt så har jag glömt bort vad det var.
Där ser du att jag kan hålla tyst om en hemlis, mest för att jag glömmer bort.

Anonym sa...

Jag tycker det är tarvligt att skylta med sina hemlisar offentligt!

Anonym sa...

Nu kom jag på!
Fast den hemlisen skulle ju vara HB i sånt fall, så den där vet jag nog inget om. än...