tisdag 29 september 2009

Regimani

Igår auktionerades Bergmans bohag och behag ut. Att hylla Bergman med skamlösa överbud på menlösa saker tycks ingen skämmas för. En skitful sprattelgubbe som ett av barnbarnen gjort själv "med papper och penna" till morfar Bergman gick för 29 000 spänn.

Samma dag ser jag Tom Alandhs dokumentär om Bergmans hushållerska Anita Haglöf. Efter att ha hört Anita Haglöfs historia saknar åtminstone jag all lust att bjuda pengar på gubben Bergmans skräp. Bergman var nämligen en bortskämd snorunge utan hyfs i en gammelmans kropp. Han kunde slå i en hel värld att han till yrket var en enastående regissör. Problemet var bara att det inte var hans profession, det var hans störda personlighet. Han regisserade nämligen även sin hushållerska som han regisserade sina skådespelare. Olika exempel:

- Hans säng skulle bäddas såsom på hotell. Det var viktigt att lakanet var uppvikt exakt lika långt varje dag. Bergman föreslog att Anita Haglöf skulle markera med tusch på sin underarm hur långt det skulle vara.
- Maten skulle serveras på sekunden kl 18. När Anita Haglöf en gång hade råkat blanda vitlökssalt i köttfärssåsen istället för salt, men ändå reparerat skadan med att skicka efter ny köttfärs till Fårö, krävde Bergman en utredning av hur hon kunde vara så dum när han uttryckligen sagt att han avskydde vitlök. Dessutom blev ju middagen några minuter försenad.
- Han tålde inte ljud. Anita Haglöf fick alltid väldigt varsamt ta hand om disk och plock när Bergman var i närheten. Då hon en gång tappade ett kastrullock till marken hotade Bergman med att döda henne.

Anita Haglöf medger i dokumentären att hon var rädd för Bergman. När han var på dåligt humör kallade han kvinnan som lagade hans mat och skjortor samt städade hans hem för ynka 7000 i månaden för ragata och slyna. Anita Haglöf revolterade aldrig. Men hon slutade när Bergman krävde att hon skulle flytta till Fårö med honom permanent.

När Bergmans prylar som Anita Haglöf en gång har stått och polerat, nu säljs till hutlösa priser hoppas jag att Anita Haglöfs bok inbringar lika mycket stålar till henne. Alla lappar som Bergman skrev till henne, med budskapen "Den här osten är smaklös!" eller "Köp nya strumpor" borde vara av större kulturhistoriskt värde än en sketen sprattelgubbe. De är nämligen ett manus över den store gigantens liv.

7 kommentarer:

Semira sa...

eh det där tror jag inte på..kärringen skøtte väl inte jobbet och førsøkte skylla allt på Bergman och påstå att han var som Hitler..men om det stämmer så var hon ju dum som stod ut så länge..allt är hennes fel ;)

Anonym sa...

Bra skrivet! Ful var han också.

Maria sa...

Instämmer med Soffy. Smart Kaninen! Jag har saknat ditt skarpa öga! Kan f.ö. tillägga att jag o syrran älskade Sjunde Inseglet som barn...

Anonym sa...

Vem sa du?

Timo sa...

Hon verkar bara vara en i mängden av folk som gnäller på sitt jobb. Efter att chefen har dött dessutom. Kärringen skulle ha bytt jobb eller fortsatt hålla käften!

Frida sa...

Ha ha du får väl se till att röra på kanintassarna lite mer då :)

frida sa...

Ha ha ja det var nog en syn. Jag borde ju ha vunnit med den låten men grejen var att sjunga en låt utan att tveka o jag kom inte på nästa... Men kom 3:a av 5.