onsdag 4 mars 2009

Lönesänkning

Jaha, nu har IF Metall gått med på efterfrågestyrd arbetstidsförkortning. I media skriks det om lönesänkning. Vanja Lundby-Wedin sitter i TV-soffan och på Mona Sahlin-pedagogiskt vis förklarar skillnaden mellan lönesänkning och arbetstidsförkortning (fast Vanja är tusen gånger bättre än Mona). Redan dagen efter chockbeskedet, som jag först tolkade som någon fackpamps kåthet på att skriva in sig i historieböckerna som föregångaren för Saltsjöbadavtalet II, kan vi se effekterna av IF Metalls idé. Kommunen i Forshaga vill sänka 200 heltider på social- och omsorgsförvaltningen till 95 %. Alltså också en arbetstidsförkortning på pappret. Men kommunens service till barn, gamla och sjuka är knappast lika efterfråge- och konjunkturstyrd som industrins produktion. Lika mycket arbete ska utföras på kortare tid alltså. Då, mina vänner, snackar vi lönesänkning. IF Metalls idé, som kanske rymde några poänger för deras medlemmer, riskerar att smitta ner hela Sverige med lönesänkarsjukan.

4 kommentarer:

Friederike Gerlach sa...

Men kaninen, det är ju DU som borde vara politiker. Klockrena analyser.

Anonym sa...

Jag har en annan idé. Sänk Reinfeldts lön med 25 % så behöver ingen varslas de kommande 50 åren.

Anonym sa...

Du får det att låta så negativt. Att gå ner till 95% innebär att de får jobba två timmar mindre i veckan och tjänar några hundra mindre i månaden. Kan vara värt det om det gör så att de får behålla sina jobb. En arbetslös får bara 80% av sin lön.
För övrigt så skyller jag hela krisen på moderaterna. och det tror jag att många andra gör också, men en konstig konsekvens som alltid följer en lågkonjunktur är att råhögern ofta får fler sympatisörer. Så om inte alla gör det enda vettiga och röstar blankt så kommer nog SD få oförtjänt många röster.

Anonym sa...

Usch vilken trååkig blogg du har Kaninen!